Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PexelsЗадвижващата система на многофункционалния лабораторен модул (MLM) Science

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PexelsЗадвижващата система на многофункционалния лабораторен модул (MLM) Science
Коментари Харесай

Софтуерен отказ e причината за ненормалното активиране на двигателите на модула Nauka на МКС

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка Pexels

Задвижващата система на многофункционалния лабораторен модул (MLM) " Science " се включи в четвъртък заради кратковременен софтуерен отвод. Това заяви пред ТАСС Владимир Соловьов, общоприет дизайнер на RSC Energia, шеф на полета на съветския сегмент на МКС.
" Поради краткосрочна неточност в софтуера, неправилно беше приложена директна команда за включване на моторите на модула за евакуиране, което докара до известна смяна на ориентацията на комплекса като цяло ", означи Соловьов.

Според шефа на полета на МКС RS тази обстановка бързо е противодействана от задвижващата система на модула Звезда.

Соловьов акцентира, че срещата на Nauka работи надеждно и устойчиво на всички стадии от полета на модула до МКС. В близкото свиждане имаше незначителни съмнения, с които докинг системата съумя да се оправи.

" Това докара до умерено докинг и приземяване при номинални скорости, което от своя страна докара до механична връзка. Докинг механиката работеше надеждно, без никакви мнения и докара до затваряне на двата докинг механизма - станцията и модула ", добави Соловьов.

Ориентацията на Международната галактическа станция сега е естествена, всичките й системи работят обикновено, заяви RSC Energia.

Според генералния дизайнер на Energia са основани благонадежден вътрешен интерфейс за зареждане и ръководство, както и интерфейс за зареждане с сила, който свързва модула Nauka с МКС. В момента екипажът на станцията изравнява налягането в " Science ", което ще отнеме доста време заради огромния размер на модула.

„ През втората половина на деня екипажът ще отвори люковете, ще влезе в модула и ще включи нужните средства за разчистване на атмосферата и ще стартира естествена постоянна работа “, добави шефът на полетите на МКС RS.

Соловьов акцентира, че главната оперативна контролна група работи обикновено и управлява целия комплекс, в това число модула " Наука ".

MLM " Nauka " е изстрелян от космодрома Байконур на 21 юли. Модулът се закачи на МКС в четвъртък. След докинг, НАСА заяви, че моторите на модула Nauka по нехайство и ненадейно започнаха да работят в 12:45 ч. В Източното крайбрежие на Съединени американски щати (19:45 ч. Московско време) в четвъртък. Ситуацията не заплаши екипажа.

Роскосмос заяви в четвъртък, че процесът на прекачване на модула от полетния режим в режим " свързан с МКС " е в ход и се работи с останалото гориво в модула. На собствен ред Соловьов изясни, че моторите на Nauka са включени в четвъртък заради краткотрайна нередовност на софтуера. 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР